Valaistus­tekniikan perusteet

Aika: Torstai 9.3.2017 klo 12.30-16.30
Paikka: Metropolia Ammattikorkeakoulu, Albertinkatu 40–42, auditorio B325 (3. krs)

Tilaisuuden tarkoitus

Kurssilla käydään tiivistetysti läpi valaistus­tekniikan keskeisimmät perusasiat.

Kurssilla käydään läpi valo, spektri, valovirta, valaistus­voimakkuus, valovoima, luminanssi, silmänherkkyyskäyrä, näkeminen, näkötehokkuus, mesooppinen näkeminen, tappi- ja sauvasolut, valon ei-visuaaliset vaikutukset, valon vaikutukset ihmiseen, vuorokausirytmi ja vireystila, värintoisto ja värintoistoindeksi, värilämpötilat, väriavaruus, häikäisy, lampputyypit ja niiden ominaisuudet, valonjakokäyrät, valaistus­standardien asettamat vaatimukset, valaistus­laskenta nyrkkikaavoilla, hyötysuhdemenetelmä, neliö- ja kosinilaki, Lambertin laki, DIALux, valaistuksen ohjaus, valaistus­mittaukset, valaistuksen elinkaarikustannukset, energiatehokkuus ja valaistus­ta koskevat EU-direktiivit ja toimeenpanosäädökset.

Valontuottotavoista esitellään valonlähteet ja niiden toimintaperiaatteet, valonlähteiden hyvät ja huonot puolet lampputyypeittäin, valonlähteiden energiatehokkuus ja kehityspotentiaalit, LED, OLED ja laser, direktiivien vaikutukset valonlähteiden valikoimaan sekä valonlähteiden elinikämääritelmät.

Kurssilla esitellään lyhyesti terminologia ja perustiedot aiheista sisävalaistuksen suunnittelu, sisätyöpaikkojen valaistus­standardi SFS-EN 12464-1, valaistus­tavat, sisä- ja ulkovalaisimet, valaisimien valonjako ja hyötysuhde, optiikat ja häikäisysuojaus, valaisimien asennukseen ja käyttöön liittyviä seikkoja, valaistus­laskenta ja tulosten tulkinta, valaistuksen mittaaminen, valaistuksen ohjaus, valaistuksen energiatehokkuus ja LENI-luku sekä valaistus­huolto.

Kurssi toimii johdantona 21.3.2017 alkaen järjestettäville Valoakatemiakurssipäiville.

Osallistujat

Kurssi on tarkoitettu suunnittelijoille, valaistuksen toteutuksesta ja käytöstä vastaaville henkilöille, rakennuttajille ja rakentajille, laitevalmistajille ja laitetoimittajille sekä muille valaistuksen parissa työskenteleville. Ennakkotietoja aiheesta ei edellytetä. Myös valaistus­asiat jo osaaville tarjoutuu mahdollisuus tietojen kertaukseen ja päivitykseen.

Osallistumismaksu ja ilmoittautuminen

  • Suomen Valoteknillisen Seuran jäsenet ja jäsenyritysten ja -yhteisöjen palveluksessa olevat henkilöt sekä SVS:n jäsenhakemuksen ennen kurssia tehneet: 110 €
  • Muut: 220 €
  • Metropolia Ammattikorkeakoulun henkilökunta ja opiskelijat veloituksetta
  • Suomen Valoteknillisen Seuran jäseninä olevien oppilaitosten opiskelijat seuran jäsenhinnalla

Maksuihin lisätään alv. 24 %. Osallistumismaksu laskutetaan jälkikäteen. Maksuun sisältyvät koulutustilaisuudessa jaettava aineisto, kahvitarjoilu sekä kurssitodistus. Ilmoittautuminen suositellaan tehtäväksi vähintään 24 tuntia ennen kyseistä kurssipäivää. Kurssipaikat täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä. Luennoitsijoiden kurssiaineisto jaetaan sähköisessä muodossa.

Osallistumisen peruuttaminen

Ilmoittautumisen voi perua veloituksetta milloin tahansa. Vain osallistuminen kurssipäivään ja jaettu kurssitodistus aiheuttavat kurssin laskutuksen kyseiseltä kurssipäivältä.

Lisätietoja

Suomen Valoteknillinen Seura, Heikki Härkönen
Puh. 0400 869339, sähköposti: heikki.harkonen(at)valosto.com

12.15–12.30

Ilmoittautuminen

12.30–12.35

Tilaisuuden avaus

PDF

Heikki Härkönen, Suomen Valoteknillinen Seura

12.35–14.00

Valaistustekniikan perusteita

PDF
  • näköaisti
  • perussuureet
  • nyrkkikaavat, hyötysuhdemenetelmä, kosini- ja neliölaki, Lambertin laki
  • valon väriominaisuudet

Tapio Kallasjoki, Metropolia Ammattikorkeakoulu

14.00–14.30

Tauko, kahvitarjoilu ja suolaista syötävää

14.30–15.30

Valonlähteet

PDF

Erkki Osmala, Philips Lighting Finland Oy

15.30–16.30

Valaisimet ja niiden valintaperusteet

PDF

Markku Varsila, iGuzzini Finland & Baltic Oy

16.30

Tilaisuus päättyy

Heikki Härkönen, Suomen Valoteknillinen Seura